Har du någon gång varit med om att lönen är slut lite för tidigt på månaden och inte riktigt haft koll på vad pengarna gått till? Detta kan man undvika med hjälp av en budget.

 

Varför jag gärna vill ha en budget (utöver att det hjälper mig att spara pengar till mina mål och drömmar) är för att jag vill ha kontroll på mina utgifter och på så sätt kunna göra aktiva val över vad jag vill spendera mina pengar på. Många personer som jag hjälpt att göra en budget blir chockade när de ser hur mycket pengar deras småköp blir i slutändan.

 

Det många upptäcker är alltså, att den där kaffen på väg till skolan eller jobbet två gånger i veckan inte bara kostar exempelvis 30 kr för stunden utan att den istället summeras till 3120 kr på ett år. När man väl sätter sig ner och och gör en budget och får den totala summan av sina små utgifter så drar många slutsatsen att det inte varit värt det i efterhand. 
Utan en budget är det lätt hänt att man helt enkelt undrar vart pengarna tagit vägen, det har jag själv gjort. Efter att jag gjorde en budget för mig själv så är jag ekonomiskt lugnare.
För det första så vet jag att jag gör aktiva beslut kring vad jag vill ha och inte ha i mitt liv, då jag är medveten om årskostnaden för mina små utgifter. 
För det andra så behöver jag aldrig oroa mig för att pengarna ska ta slut för tidigt utan att förstå riktigt hur det gick till.
För det tredje så är jag helt säker på att jag gör de prioriteringar som passar just mig. 

 

Därför uppmanar jag alla människor att gå igenom sina tidigare utgifter samt kolla framåt och se vad just jag har för fasta kostnader samt rörliga utgifter. En stor tankefälla är att tror många kopplar en budget till att leva snålt och inte gör en därav. Så behöver det inte vara, man behöver inte spara in på allt som inte är livsnödvändigt bara för att man gör en budget. En budget är aldrig fel oavsett ekonomisk situation. Jag tror att alla människor på något sätt får en bättre magkänsla av en budget och att det för de allra flesta är väl investerad tid. Det går till och med ganska snabbt att göra en budget.