Ordet inflation kanske du hört tidigare i nyhetssändningen eller läst i tidningen? Men varför är det viktigt för dig, och vad betyder det? Det tänkte jag reda ut i detta blogginlägg.

Om du pratar med dina mor eller farföräldrar och får berättat för dig att ”Det är så dyrt nu för tiden” när dom var unga kostade minsann ett paket ägg bara 4 kronor. Idag kostar ett paket med lika många ägg nästan 20 kronor. Det är detta fenomen vi kallar inflation, alltså att saker och ting blir dyrare med tiden. Det som mor eller farföräldrarna kanske missade att berätta är dock att lönen var betydligt lägre när äggpaketet kostade 4 kronor. Man kan säga att i det långa loppet kommer både priserna i samhället och lönerna att bli högre, man skulle kunna se det som en sorts symbios mellan inflationen och lönerna.

Inflation definieras enligt riksbanken som att den allmänna prisnivån stiger, med andra ord kan du köpa färre saker för lika mycket pengar. Riksbanken har ett utsatt mål på att vi i Sverige ska ha 2% inflation årligen. Inflationen mäts sedan 2017 med ett mått som heter KPIF, tidigare mättes det med KPI, vilket står för KonsumentPrisIndex och är helt enkelt en varukorg med varor som man mäter priset på. Eftersom det är samma korg som köps in år efter år kan manse hur mycket priserna ökar. KPIF är egentligen samma sak som KPI men skillnaden är att man räknar med en fast ränta, vilket man inte gör med KPI.  Anledningen till varför man valde att använda KPIF är att när riksbanken använde åtgärder för att förändra inflationen gjorde detta felaktiga utslag i KPI, men detta slipper man med KPIF måttet.

Ifall det inte finns någon inflation kan man befinna sig i dess motsats deflation. Det är helt enkelt att priserna i ekonomin minskar och köpkraften för varje hundralapp ökar. Det låter ju bra kan man tänka i en första anblick, dock är så inte fallet. Befinner man sig i deflation kommer vi att handla mindre eftersom det är så mycket bättre att spara. De skulle leda till att företagen kommer anställa färre personer eftersom det konsumeras mindre och arbetslösheten kommer att öka.

Med detta sagt hoppas jag att det är lite klarare vad inflation är för någonting och vad det betyder för dig och din plånbok.