Vad menar jag med detta?! Har ni hört talas om att man ska låta pengarna jobba själva för att på så sätt få dem att växa utan att tillföra alltför mycket kapital själv? Ränta på ränta effekten och snöbollseffekten är två vanligare uttryck för detta fantastiska fenomen som det är svårt att sluta imponeras av.

För er som inte är bekanta med uttrycken ovan finns det förstås massvis med exempel på nätet men kort förklarat så är ränta på ränta effekten faktiskt vad det låter som, helt enkelt att de pengar man får i ränta eller avkastning år 1 lägger man till i sitt sparande istället för att ta ut och spendera dem. År 2 kommer man då få ränta på både sina sparpengar man hade från början men också på de pengarna man fick i ränta år 1! Associationen till namnet snöbollseffekten tycker jag också förklarar effekten bra, år 1 när snöbollen är liten som en knuten näve och vi rullar den i snön på marken samlar den inte upp särskilt mycket mer snö (ränta), men efterhand den samlar den upp mer och mer snö och växer snabbare och snabbare!

Så, nu när jag förhoppningsvis har med er på spåret hur ränta på ränta effekten fungerar ska vi titta på ett exempel som de allra flesta unga har möjlighet att testa i verkligheten!

Vi utgår från tre följande ställningstagande:

  1. Sparar 400 kr per månad vilket känns rimligt när du lyckats få en fast anställning.
  2. Når en avkastning på 7 % per år, Stockholmsbörsen har stigit 9,88 % i genomsnitt sedan 1901.
  3. Sparar i 40 år, exempelvis från man är 25 till 65 år.

Med dessa förutsättningar så kommer vi att efter 40 år att ha ett sparkapital på cirka en miljon kronor!

Många resonerar då ”jo, men då är det förmodligen nästan en miljon som jag tvingats lägga åt sidan och mist en del av livskvalitén”. Här kommer slutklämmen! Av denna miljon så är det bara ungefär två hundra tusen som är sparat kapital, alltså pengar som vi lagt åt sidan istället för att leva för. Resterande åtta hundra tusen är då fantastiskt nog bara pengar som genererats på grund av ränta på ränta effekten. Efter vi sett hur stor effekten blir av ett litet långsiktigt sparande så håller de flesta med om att man kan kanske i alla fall påverka sin framtida ekonomiska situation rätt så bra trots allt. 😊