Många av er som läser har nog hört talas om Warren Buffett. Han är en legendar i investerar-sammanhang och av många ansedd som den bästa investeraren någonsin. 2008 rankades Buffet som världens rikaste person av Forbes och han hade då en förmögenhet på drygt 50 miljarder dollar, en summa som de flesta inte ens kan drömma om. Han är helt enkelt en person som, åtminstone ur ett ekonomiskt perspektiv, lyckats enormt bra. Så vad kan vi då lära av honom?

Spara först, spendera sedan

Många har som filosofi att spara om det blir några pengar över i slutet av varje månad. Det här är något som Buffett sätter sig tvärt emot. Är man ute efter att bygga upp ett kapital bör man först sätta av pengar till sitt sparande och sedan spendera de pengar man har kvar.

Personligen tycker jag att det här är ett av Buffetts viktigaste knep för att uppnå framgång. Jag känner själv med mig att om man vet om att man kanske har 500 kronor över i slutet av månaden så lägger man annars de pengarna lätt på annat och till slut kanske det inte blir något över alls till ens sparande. Sparar man först och spenderar sedan så garanterar man att alltid lägga av lite pengar!

Bra saker kommer till de som väntar

Ibland spelar det spelar ingen roll hur bra du är på någonting. Vissa saker tar helt enkelt tid. Investeringar är till stor del ett sådant område, om man frågar Buffett. Han är personligen känd för att investera i företag vars idé han tror kommer hålla på lång sikt, och sedan ha kvar sina investeringar i det företaget. Det här är också något som jag försöker ha med mig i min sparfilosofi, då man annars lätt kan gå snabbt ut och in i olika bolag, kanske för att man blir osäker. Istället menar Buffett på att man bör försöka hitta riktigt bra bolag som man tror på och sedan ligga kvar med sina investeringar i dessa.

“Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.”

– Warren Buffet

De här två punkterna tycker jag är något av det viktigaste att tänka på när man investerar, och lärdomar som jag tänker på regelbundet. Jag hoppas att även du kan applicera det på ditt sparande och vem vet, om några år kanske det är dig vi ser i topplistan över världens rikaste personer?

Veckans boktips:
The Intelligent Investor av Benjamin Graham
För fördjupad kunskap kring investeringar. Enligt Warren Buffet “den överlägset bästa boken om investering som någonsin skrivits”.