Alla hjärtans dag står för dörren och butiker världen över fylls med nallebjörnar, chokladaskar och hjärtan med klyschiga budskap. Årets höjdpunkt för vissa, och en helt vanlig dag för andra. Ung Privatekonomi har tagit reda på mer om hur vi firar denna hjärtevärmande högtid.

❤️ 41 % av svenskarna planerade att uppmärksamma alla hjärtans dag 2019.

❤️ Åldersgruppen 18-25 åringar står för det mesta av firandet. 59 % av åldersgruppen planerade att uppmärksamma alla hjärtans dag 2019.

❤️ Var 39:e person i Sverige 2018 köpte en ask med geléhjärtan för att fira alla hjärtans dag.

❤️ 2018 ökade försäljningen i kategorin ”Växter och tillbehör” med 55 % under alla hjärtans dagveckan jämfört med en vanlig vecka.

❤️ De som uppmärksammade alla hjärtans dag 2019 spenderade i snitt 485 kronor. Män spenderade mer pengar än kvinnor.

❤️ Det uppskattas att konsumtionen kopplad till alla hjärtans dag uppgår till cirka 750 miljoner kronor

Fira på ditt sätt
Alla hjärtans dag är ett tillfälle att uppmärksamma din bästa kompis, unna dig själv lyxig egentid eller hitta på något roligt tillsammans med din partner. Självklart behöver du inte spendera en massa pengar! Här kommer våra två bästa gratis tips för en lyckad dag.

❤️ Ge bort en kram eller skriv en egen dikt till någon du tycker förtjänar det! Att ge bort en stund av sin egen tid är ofta minst lika uppskattat och minnesvärt som en dyr present.

❤️ Fyll er termos med kaffe eller varm choklad och ge dig ut i närmsta skog eller park. Ta med dig någon du tycker om eller njut av en stund för dig själv!

Källa: Svensk Handel

Skribent: Kajsa Thor, informatör i Jönköping