I tvåan på gymnasiet slutade jag spela innebandy. Helt plötsligt var vardagskvällarna och helgerna som tidigare varit fyllda av träningar och matcher helt tomma. Jag hade en massa fritid jag inte visste vad jag skulle göra av! Det resulterade först i en månad där jag mest var lite vilsen och överväldigad av att ha så mycket tid till mitt förfogande, men till slut bestämde jag mig för att börja söka extrajobb. Några veckor senare stod jag där med en anställning och en massa nya erfarenheter i bagaget som jag gärna vill dela med mig av till dig som ska söka ett extrajobb denna termin! Här kommer mina bästa tips för dig som gymnasieelev som är sugen på att ta klivet ut i arbetslivet.

Ta reda på vad som gäller för ungdomar i din ålder

Beroende på hur gammal du är så finns det olika bestämmelser för vad du kan jobba med, hur mycket du får jobba och vilken lön du ska ha. Om du har stenkoll på detta så vet du i förhand vilka jobb du kan söka, och så minskar riskerna för att företag inte betalar dig tillräckligt eller schemalägger dig för många timmar. Kolla in information om olika åldrar här för att se vad som gäller för just dig!

Skapa ett professionellt CV

En rekryterare skummar snabbt igenom ett CV för att se om du är rätt kandidat, och många hamnar snabbt i “nej tack”-högen. Lägg därför lite extra energi på att få ditt CV att sticka ut ut mängden. Du kan till exempel använda dig av en CV-mall för att se till att designen på CV:t är intresseväckande. Se också till att du bara har med information som faktiskt är relevant för tjänsten du söker. Att verkligen anpassa både ditt CV och personliga brev utefter det jobb du vill ha är jätteviktigt. Då vet rekryteraren att du läst igenom annonsen ordentligt och du har chansen att berätta varför just du passar perfekt för rollen.

Har du inte mycket erfarenhet att fylla ditt CV med? Lugn, som gymnasieelev är det ingen som förväntar sig att du ska sitta inne på år av arbetslivserfarenhet. Däremot har du säkert en massa andra egenskaper som passar bra på arbetsplatsen, se till att du lyfter dem istället! Ofta är det viktigare för företaget att det klickar personlighetsmässigt, för allt som har med yrket att göra går i de flesta fall lära sig på vägen. Du kan också ha med dina fritidsintressen så länge de är relevanta. Har du till exempel spelat en lagsport är det jättebra att ta med, eftersom det visar på att du är dedikerad, samarbetar bra och kanske till och med har lite ledaregenskaper. En tränare kan också vara en fantastisk referens! Din fantasi sätter gränserna helt enkelt- så länge du håller det relevant. Och du, se till att läsa igenom allting noggrant innan du skickar iväg det till någon. Vi vill inte ha några stavfel eller upprepning av information. Be en förälder eller kompis att läsa igenom för att verkligen se till att din ansökan är felfri!

Gå igenom ditt kontaktnät

Inte alla har möjlighet att jobba på mammas bolag, men ibland så är kontakter det bästa sättet att hitta ett nytt jobb på. Fråga dina familjemedlemmar och kompisar om de vet om någon ledig tjänst eller har några idéer på arbetsplatser att söka sig till. Kanske har din kompis redan ett extrajobb där de ständigt letar ny personal, då kan du säkert få kontaktuppgifterna till dennes chef så att du kan höra av dig direkt och säga att du är intresserad. På det viset fick i alla fall jag ett av mina första jobb under gymnasiet! Jag fick kontaktuppgifterna av min kompis, ringde honom och sa att min vän rekommenderat deras arbetsplats och att jag var väldigt intresserad av att börja arbeta med dem om de var i behov av mer personal. Och det var dem. Två dagar senare fick jag en utbildning och sedan hade jag extrajobb där i månaderna fram till studenten!

Lycka till!

Detta är ett gästinlägg skrivet av Amanda Burlin som jobbar på StudentJob som är en jobbportal för studenter och unga arbetssökande. Där kan du söka extrajobb och få fler tips kring jobbsökandet.