Nu efter jul har mellandagsrean varit i full fart och många har letat som galningar efter diverse prylar att fynda inför det nya året. Något som alltid är populärt under årets alla reor är mobiltelefoner. För många är det ett ypperligt tillfälle att “fynda” den nyaste modellen till ett lägre pris, vissa gör det för att följa trenden och ligga i framkant och andra är mer intresserade av de nya funktionerna som finns på mobilen. Allt detta leder till att fler och fler köper mobiltelefoner för galet mycket pengar. Visst ska man kunna ställa lite krav på mobiltelefonen som till exempel en bra kamera, vara hyfsat snabb och ha okej batteritid, vilket är en bra checklista som fungerar för de flesta.

Att damma av sin gamla knappmobil från början av 2000-talet är kanske inte ett alternativ, men kollar vi bara ett år bakåt kan vi hitta fantastiska mobiltelefoner till bra priser.

Kollar vi på årets flaggskepp från Apple i from av iPhone x går den att “fynda” på mellandagsrean för 11 111 kr. Jämför vi den med fjolårets flaggskepp från samma företag det vill säga iPhone 7 så kan man köpa den för 5 989 kr. Vi kan alltså spara 5 122 kr eller ungefär 46% genom att inte välja den alldeles nyaste mobilen. Nu är 5 989 kr fortfarande mycket pengar att spendera på en mobil men ingenting hindrar oss från att gå ett steg till och kolla på iPhone 6 som nu ligger på 3 690 kr alltså en tredjedel av priset på en iPhone x. iPhone 6 var en fantastisk mobil när den kom ut och uppfyllde alla kraven på vår checklista och inget av detta har ändrats bara för att Apple har tillverkat nyare modeller, det är fortfarande en fantastisk mobil.

Det här fenomenet är inte begränsat till enbart mobiler utan gäller alla teknikprylar och kan vara bra att ha i åtanke när man ska köpa något nytt. Själv äger jag en iPhone 6s och har inga planer på att byta bort den.

“30% rabatt på något du inte behöver är en 70%-ig förlust på ordinarie pris” – Minimalisterna

Simon Hallberg, informatör i norra Sverige.