För inte alls länge sedan sorterade jag min bokhylla. Efter ett snabbt överslag insåg jag att jag de senaste åren lagt väldigt mycket pengar på ekonomiböcker. Förvisso är det ett av mina intressen och jag tycker absolut inte det är något negativt med att förkovra sig med hjälp av böcker, men tanken som slog mig är hur mycket tid och pengar jag i början la ner på att jaga kunskap. Jag har lyssnat på hundratals timmar av podcast och ljudböcker och läst tusentals sidor av fysisk tidningar och annan litteratur. Många tar upp samma sak, och även om repetition sägs vara kunskapens moder, kan jag inte låta bli att tänka på alternativkostnaden.

Om jag istället lagt låt säga 70 % av dom pengarna på reella investeringar på börsen, haft det som en läropeng och försökt förstå varför mina pengar rört sig upp och ner i de olika investeringarna, hade de då gett mig lika värdefull kunskap som alla dessa böcker tillsammans har gjort? I efterhand kan jag säga att det är precis det jag tror att de hade gjort.

Mitt mantra löd i början ständigt: jag ska bara lära mig lite mer, sen börjar jag. Jag tror att jag är långt ifrån ensam om att hamn i denna situation. Desto mer avancerad man blir i sin kunskap desto mer kommer man upptäcka att man inte kan, och så tar inlärningen aldrig slut samtidigt som tiden som man låter bli att investerar blir längre och längre.

Varför blir det såhär för många av oss? Att vi verkligen vill göra något samtidigt som vi inte kommer till skott. Det beror förmodligen delvis på att vi i grunden föredrar ickeval, eftersom att ta aktiva beslut är krävande för vår hjärna, och den är programmerad för att spara energi istället för att slösa på den. Att det finns ett stort utbud av aktier, fonder och andra tillgångsslag på börsen kan i många fall vara positivt, men för en nybörjare kan de istället orsaka ett så kallat ”choice overload”, som istället för att göra det lättare att välja gör det svårare, vilket i sin tur ofta slutar med att vi inte tar något beslut alls.

All eloge till dig som vill lära dig så mycket som möjligt. Men glöm för allt i värden inte att också sätta dina planer i verket. Köp en aktie eller fond och låt den ligga där samtidigt som du fördjupar
dina kunskaper. Känn på känslan. Lägg några timmar mindre på kunskapsinhämtning och några timmar mer på skärmtid framför börsen.

Se de första slantarna som läropengar, så länge du inte investerar mer pengar än du har råd att förlora behöver du inte vara för rädd för att mista dem. Tänk istället att det är en kostnad du i så fall är beredd att ta för att få mer praktisk kunskap.

Om du som jag, gått och väntat lite på för länge på ett tecken som visar att du är redo att sätta din första kronor i arbete på börsen – här är det!