Vi har tidigare skrivit blogginlägg som handlar om allt från hur man kan minska sina utgifter till hur man bäst placerar sina besparingar.  Detta för att vi alla ska kunna leva ett rikare liv med fler öppna dörrar. Samtidigt läser vi på andra ställen att ”man blir inte lyckligare av pengar” och liknande.  Vad som är rätt eller fel där kan inte jag avgöra, det är upp till var och en.

Det jag däremot kan säga är att pengar är ett verktyg. Ett verktyg som kan hjälpa oss i nästan alla sammanhang. Det skapar förutsättningar att kunna bestämma över vår egen tid.

Några saker som vi alla har gemensamt, är behovet av mat, värme och tak över huvudet. Emellanåt behöver vi även medicin för att överleva.  Skulle vi inte ha några pengar till att köpa dessa saker av andra personer och leverantörer, så måste vi helt enkelt göra allting själva. Det innebär i praktiken att så och skörda vår egen mat, elda för att få värme, och bygga för att ha någonstans att bo osv. Detta kräver oerhört mycket tid och kunskap men även material, som vi antingen måste köpa eller fixa själva, vilket kräver ännu mer tid och kunskap.

Ni hör ju själva, utan pengar skulle vi knappt kunna överleva. Vi skulle i vilket fall som helst leva ett liv där vi får ägna all vår tid åt att överleva, istället för att fokusera på att leva det liv vi vill ha.

Så för att garantera att vi hela livet kommer ha mat på bordet, tak över huvudet och få den värme vi behöver, kan det vara bra att lägga undan en liten slant varje månad. Det kommer förmodligen att leda till att vi inte bara överlever, utan att vi till och med kan bestämma över vår egen tid.

Vissa saker kommer kräva mer pengar än andra, så sätt ett mål (oavsett om det handlar om att överleva eller sätta guldkant på tillvaron) och börja jobba för det.

Så pengar på kontot kanske inte gör oss lyckligare, men det kommer garanterat att vara ett verktyg som ger frihet och skapar möjligheter. Vilket jag tror är en förutsättning för att i sin tur skapa lycka.

 

All lycka till dig som läser.

// Emil