Det tog många år för mig att inse hur viktigt det är att ha en buffert. En buffert är sparade pengar man har lättillgängliga, för att kunna använda när något oförutsett händer. Jag väljer att använda ordet när istället för om eftersom det är livet. Livet händer. Telefonen går sönder, man blir bjuden på fest i sista sekunden, man vantrivs på jobbet, blir sjuk eller så händer något annat. Det är tryggt att ha en buffert. Det kan vara lockande att ta ett lån för att finansiera dessa typer av kostnader – men ack så ohållbart! Hur stor är sannolikheten att du kommer ha pengarna att betala tillbaka lånet, samtidigt som du har dina vanliga utgifter?

Jag levde länge utan att lägga någon som helst energi på att spara pengar. Mottot “man lever bara en gång” eller “man ska leva varje dag som om det vore den sista” gick som mantran när jag spenderade mina pengar på olika nöjen. Jag började må psykiskt dåligt, mitt mående blev sämre och sämre. Men jag fortsatte att spendera mina pengar. Tillslut hamnade jag i en situation jag inte kunde ta mig ur, på grund av att jag inte hade några pengar. Jag ville byta jobb, lämna min relation och flytta till ett eget boende – men jag kunde inte. Jag trivdes inte alls med mitt liv, men på grund av att jag inte hade några sparade pengar så var det inte så lätt att snabbt förändra min tillvaro som mitt mående behövde.

Hur mycket ska man ha i buffert då? Det är olika från person till person beroende på hur vår livssituation ser ut, vilka utgifter man har och vad man själv känner sig trygg med. Tänk om du blir av med din inkomst, hur många månader kan du vara utan inkomst och leva på din buffert? En månad? Tre månader? Ett vanligt tips är att minst ha en månadslön lättillgänglig på förslagsvis ett sparkonto med ränta. Här tycker jag det är viktigt att rannsaka sig själv och landa på en rimlig nivå utifrån sina förutsättningar – men vi kan ofta spara mer än vi tror!

Fem tips på hur du lyckas med din buffert

⭐️ Sätt upp mål. Ett effektivt sätt för att nå sina drömmar är att arbeta med målsättningar. Det finns många olika sätt, men det enklaste är att sätta sig ner och skriva helt enkelt. I det här fallet kan ett mål vara att; “om ett år ska jag ha en månadslön i buffert”.

⭐️ Planera. För att nå dina mål tycker jag att det är superviktigt att planera. Det är verkligen A och O för mig. Det är lätt att falla för impulsiva frestelser, speciellt sådant som påverkar din ekonomi. Om du har en plan så är det mycket lättare att stå emot. För mig är det till exempel viktigt att ha en dagsplanering gällande mat, annars faller jag lätt för utematen…

⭐️ Var realistisk. Det är lätt att sätta alldeles för höga mål, ha höga krav och vara hård mot sig själv. Jag har själv varit där. När jag bestämde mig för att spara satte jag för högt mål som jag inte klarade av, som gjorde att jag kände mig helt värdelös. Sluta upp med det! Varje sparad krona är en framgång. Jämför dig inte med andra heller. Det är lättare sagt än gjort men försök att inspireras av andra istället.

⭐️ Ha stenkoll på dina utgifter. Det är många som inte tycker sig ha råd att spara. Så kan det såklart vara för vissa, men för de allra flesta av oss så kan man spara om man skär ner på sina utgifter. Börja med att kolla ditt kontoutdrag för förra månaden och analysera alla kostnader. Var de nödvändiga kostnader, eller kunde de ha gått till sparandet istället? Går det att omförhandla vissa kostnader? Telefon, el och andra abonnemang kanske skulle kunna vara billigare hos en annan aktör? Kika gärna extra på kostnaden för mat, den kan ofta vara hög.

⭐️ Öka dina inkomster. Om du känner att det finns tid och du hittar ett sätt att dra in mer pengar till ditt sparande – gör det! Ett extrajobb vid sidan av dina studier eller ditt ordinarie jobb kan dra in värdefulla kronor som gör att du når ditt mål snabbare. Du kanske är en fena på sociala medier och vill göra en utbildning online? Passiva inkomster är ett superbra tips för dig som vill att pengarna ska rulla in när du sover.

Stort lycka till med ditt buffertsparande. You can do it!

Skribent: Saara Koponen, informatör i Jämtland