Jag har investerat på börsen i drygt två år och direkt i aktier i ungefär ett år. En sak jag har lärt mig är att det är otroligt svårt att försöka förutse hur börsen ska gå och samtidigt försöka tajma in sina investeringar efter det.

Det första året med aktier har varit ganska händelserikt. Vi har haft Brexit och nyligen blev Donald Trump vald till USA:s nästa president. Båda händelserna skulle få börserna att krascha enligt nästan alla källor jag hämtar information från. Det blev ett historiskt stort fall vid Brexit men några veckor senare så var fallet återhämtat igen. När Trump blev president föll börsen flera procent för att sedan återhämta sig redan under samma dag för att därefter sluta på plus.

Jag är glad att jag inte behöver oroa mig för mycket över vad som händer från en dag till en annan. Jag ser istället till att följa min plan i att köpa lite varje månad, ibland dyrt och ibland billigt, och vara långsiktig. Skulle jag följt mina känslor efter att ha läst allt i media så hade jag nog sålt av alla investeringar både efter Brexit och efter presidentvalet. Om inte ens analytiker och andra erfarna personer kan spå börsen rätt, varför skulle då jag kunna det?

Jag är glad att jag har en plan som går ut på att vara långsiktig och spara regelbundet. Det gör så jag slipper tajma marknaden, kan sitta lugnt i båten, och så jag blir av med den största svårigheten med börsen, psykologin.

ghjghjStockholmsbörsens utveckling sedan 1986 till idag. Källa: Nasdaq OMX