När jag är ute i klasser och träffar elever så brukar jag alltid fråga dem vad de lägger sina pengar på. Vad spenderar de sina pengar på? Vart går pengarna? Vid det här laget blir eleverna ganska fåordiga. Helt enkelt för att dem mest troligt inte vet vart pengarna går. Oavsett om man tjänar 3 000:- eller 30 000:- i månaden så är det nog rätt vanligt att inte veta vart pengarna tar vägen. I slutet av månaden står man där ändå och funderar: ”vart försvann alla mina pengar?”, oberoende vad man tjänar. När jag var yngre så trodde jag att, om jag bara tjänar mer pengar så kommer jag bli rik och kunna bada i cash. Men ju mer man tjänar desto mer konsumerar man också oftast. För något år sedan gick jag på en lunchföreläsning på universitetet som hölls av en bankman från en av våra kända storbanker. Han berättade då att de personer som är mest förmögna bland deras kunder är också de personer som är absolut mest skuldsatta. Är man rik då egentligen?

Genom att göra en budget på sin egen ekonomi får man en god förståelse för vart alla pengar tar vägen och man blir bättre på att planera sina köp och faktiskt hålla sig till sin planering. När man börjar titta på vad man spenderar sina pengar på, hittar man ofta de där onödiga utgifterna som man har varje månad. Då kan man också sluta med dessa onödiga köp och istället spara de pengarna för att göra något roligare i framtiden. Jag har som motto att jag ska leva gott idag + maximera mitt sparande för framtiden, det för mig är en win-win situation. Jag tycker inte att man ska strama åt sin budget så pass mycket att man inte lever och har det gott idag. Visserligen behöver vi tänka på framtiden, men man måste leva för nuet också. Genom en budget upplever jag att jag får möjlighet till båda delarna.

Ett bra exempel från mitt egna liv är när jag bytte heltidsarbete mot studier. Jag jobbade heltid och tjänade därefter, tills jag bestämde mig för att börja studera på universitet. Då gick jag från att ha en heltidslön till att få en ”inkomst” på under 3 000:- samt lånade 7 000:- per månad (jag går alltså back). Trots att jag mer än halverade min inkomst så minskade inte min levnadsstandard. Jag upplever att mitt liv är lika rikt nu som då. Och då sparar jag till och med mer nu än vad jag gjorde när jag hade en heltidslön. Så genom att planera sina utgifter kan man klara av att leva gott i nuet på de pengar man har men även spara för att leva ännu goare i framtiden. Det handlar inte om hur mycket du tjänar, det handlar om hur mycket du spenderar!