Snart drar deklarationstiden igång och det betyder att vi måste se till så att Skatteverket vet vad vi har haft för inkomster och vad vi ska betala i skatt för 2016. I veckan fick de som har en digital brevlåda med myndighetspost, t.ex Kivra, sin deklarationen för år 2016. Det som oftast är aktuellt om man är ung och måste deklarera har främst att göra med att man jobbar eller att man har värdepapper såsom aktier eller fonder. Beroende på hur hög inkomsten är och om du äger värdepapper eller inte behöver du betala olika mycket skatt. Detta avgör även om du behöver betala tillbaka eller om du får en härlig återbäring, kulorna rullar in eller ut helt enkelt.

Om du ska betala skatt på lön

Lönen från sin arbetsgivare kan man se under delen inkomst av tjänst. Innan du har fått deklarationen ska du ha fått hem en sammanställning från arbetsgivaren över din lön under året och vilken skatt som de dragit från din lön. Om du jobbar extra så kan det vara så att din arbetsgivare har dragit 30% i skatt på din lön trots att du egentligen inte behöver betala så mycket skatt på grund av låg inkomst. I det fallet så kommer det stå i deklarationen att du betalat in för mycket i skatt och du kommer då få tillbaka pengar.

Om du äger värdepapper

Om du äger värdepapper måste du betala skatt och det tas upp i delen som heter; Inkomst av kapital. Vilket konto aktierna ägs i påverkar dock skatten. Investeringssparkonto och kapitalförsäkring har en så kallad schablonbeskattning. Då betalar du en förutbestämd andel skatt varje år oavsett om dina värdepapper stigit eller sjunkit i värde. Denna typ av beskattning är väldigt förmånlig i nuläget och gör även att du inte behöver skriva upp alla dina affärer. Det finns en skillnad mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring och det är att skatten på en kapitalförsäkring dras direkt från kontot. På investeringssparkonto dras det inte från kontot utan kommer tas upp på deklarationen istället som en så kallad schablonintäkt. Vill man veta exakt hur den beräknas så kan du läsa om det på Skatteverkets hemsida.

Har du en aktie och fonddepå eller ett VP-konto beskattas vinster med 30% men du kan göra avdrag för förluster och du kommer behöva skriva upp de transaktioner du gjort på en blankett som heter K4. Om du vill veta mer om de olika typerna av konton där du kan äga aktier och fonder kan du läsa om det här!

98 kr ut…

När jag gick igenom min deklaration såg jag att jag behöver betala 98 kr i skatt utöver det mina arbetsgivare dragit från min lön. Andra år kan det vara tvärtom och jag får pengar tillbaka från Skatteverket istället. Om du har bankID eller mobilt bankID kan du deklarera från och med 21 mars, annars kommer du få papper hemskickade till dig. Det viktiga är att göra det här i tid för om deklarationen inte är inne till 2 maj tillkommer en förseningsavgift på 1250kr.