Flytta hemifrån - Bostadsrätt
Det finns många olika boendeformer. När man ska flytta till sin första bostad kan det vara svårt att veta vilken typ som passar bäst. I vår bloggserie Flytta hemifrån gör vi en djupdykning i tre olika boendeformer, för att reda ut skillnaderna.
Att bo i en bostadsrätt innebär att du har köpt rätten att nyttja din bostad, istället för att hyra den. Oftast är en bostadsrätt en lägenhet, men det finns även radhus och mindre villor som fungerar som bostadsrätter. Vi bad Kenny Fredman berätta mer om bostadsrätter. Kenny jobbar på Bostadsrätterna som är en rikstäckande organisation för Sveriges bostadsrättsföreningar.
Vilka fördelar finns det med att bo i bostadsrätt?
En bostadsrättsförening handlar om att du och dina grannar äger huset gemensamt i föreningen och ni betalar bara till er själva. Ingen gör någon vinst på den avgift som du betalar till föreningen. Ni kan också välja hur mycket ni vill göra själva i föreningen och hur mycket tjänster ni vill köpa in. Därför går det att hålla de gemensamma kostnaderna låga.
Vilka nackdelar finns det med att bo i bostadsrätt?
I en hyresrätt kan du ringa hyresvärden när spisen eller kylen går sönder. I en bostadsrätt ansvarar du för det som finns i lägenheten och får själv betala för reparationerna. Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha tillstånd från föreningen, vilket en del bostadsrättsägare upplever som en nackdel.
Vad krävs för att få köpa en bostadsrätt?
Idag krävs det många gånger kapital och förmåga att kunna ta ett banklån. Först och främst måste du betala 15 procent av bostadens pris kontant. Sedan behöver du amortera (betala av) på lånet, beroende på hur mycket pengar du har lånat. Slutligen, när du köpt lägenheten, ska föreningen godkänna dig som medlem. Idag är det rätt vanligt att föräldrar hjälper barnen med kontantinsats och/eller lån och föräldrarna vill då oftast stå som delägare i bostadsrätten. En bostadsrättsförening har rätt att säga nej till detta eftersom föräldern inte ska bo i lägenheten, men många föreningar tycker ändå att upplägget är ok. För att göra det lättare att räkna på vad det kostar att köpa en bostad har vi tagit fram bokostnadskollen.se.
Vad är dina tre bästa tips till dom som vill flytta till en bostadsrätt?- Innan du köper en bostadsrätt: försök sätta dig in i bostadsrättsföreningens ekonomi. Är föreningens avgift låg? I så fall kan denna komma att höjas, beroende på ifall föreningen har stora renoveringar på gång. Årsredovisningen kan vara svår att tolka, men kolla till exempel på bostadsratterna.se, där vi lägger ut guider.
- Tänk på att du inte bara köper själva bostadsrätten, du blir även medlem i en förening. Denna bygger på att medlemmar hjälp åt och det kan till exempel innebära städdagar.
- Gå på föreningens årsstämmor och ställ frågor till styrelsen! Ännu hellre: berätta för valberedningen att du vill sitta i styrelsen. När du är invald får du bra insyn i föreningens verksamhet och kan påverka mer. Dessutom är det en bra grej att sätta upp på din meritförteckning!
Vill du läsa mer om boende? Läs om hyresrätter här & tips på vägen till din första bostad här.
Skribent: Kajsa Thor, informatör i Jönköping